Cukier nie dostarcza żadnych wartościowych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypiera z jadłospisu produkty odżywcze. Warto także pamiętać, że słodycze są nie tylko źródłem cukru, ale często także niezdrowego tłuszczu, co dodatkowo obciąża organizm dziecka, predysponując go do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób w przyszłości. Ponadto większość gotowych wyrobów cukierniczych (ciasta, herbatniki, czekolady, batony) zawiera duże ilości tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych, co jest niezwykle niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Nadmiar słodyczy może być także niekorzystny dla organizmu kobiety. Cukier silnie uruchamia w organizmie reakcje metaboliczne sprzyjające tyciu w ciąży, zwiększa ryzyko powstawania rozstępów oraz sprzyja rozwojowi cukrzycy ciążowej. Niszczy ponadto ściany naczyń krwionośnych, zwiększa w nich ryzyko zmian zapalnych i miażdżycowych. Nadmierna konsumpcja produktów zawierających rafinowany cukier, to jedno z największych zagrożeń dla zdrowia kobiety ciężarnej. Niesłodzenie herbaty i kawy, a także unikanie jedzenia słodyczy może okazać się niewystarczające, by ograniczyć spożycie cukru do bezpiecznego poziomu. Składnik ten obecny jest niemal we wszystkich gotowych produktach czy potrawach. Naszpikowane są nim nawet takie wynalazki jak majonez, ketchup, musztarda czy parówki. Nawet stosowane przez nas lekarstwa, czy rozmaite suplementy diety nie są go pozbawione. Dlatego, aby ograniczyć spożycie tego składnika nie należy już go dodatkowo spożywać.
Polecane artykuły
Uwaga na potrawy smażone
czytaj więcejW przypadku ciąży spożywanie tego typu dań może rzutować nie tylko na duży wzrost wagi u matki ,ale także predysponować organizm dziecka do poważnych kłopotów zdrowotnych w przyszłości, szczególnie do ...
Owoce na sylwetkę
czytaj więcejOsiągnięcie idealnej sylwetki nie musi kojarzyć się z surowymi rygorami żywieniowymi. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa to przyjemny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.