Główna przyczyna to m.in.:
- przewlekłe krwawienia
-urazy
-przebyte zabiegi operacyjne
-obfite miesiączki u kobiet
-zbyt mała ilość żelaza w diecie
-zwiększone zapotrzebowanie na żelazo
-zaburzenia wchłaniania żelaza
Objawy mogące oznaczać niedobór żelaza to:
-zmęczenie czy również wyczerpanie
-duszności
-bóle głowy, szumy w uszach
-łamliwe włosy i paznokcie
-bolesne pęknięcia w kącikach ust
-suchość skóry
-blada cera
Dieta:
-Jest pomocnicza w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza
- Posiłki powinny być odpowiednio skomponowane
-zaleceniem diety w tej chorobie jest dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza. Szczególnie należy zadbać o zwiększenie ilości produktów z zawartością żelaza dobrze przyswajalnego np. żelazo HEMOWE które pochodzi głownie z produktów pochodzenia zwierzęcego , natomiast u wegetarian żelazo NIEHEMOWE , które występuję w produktach pochodzenia roślinnego
-ważna jest również podaż pełnowartościowego białka
-należy ograniczyć czy również wykluczyć produkty które utrudniają wchłanianie żelaza(np. białko sojowe, albumina żółtka jaja kurzego, salicylany
-Należy wystrzegać się łączenia produktów bogatych w żelazo z produktami zawierające polifenole np. herbata, kawa, wino czerwone ( które utrudniają wchłanianie żelaza )
Składniki które wpływają na poprawę wchłaniania żelaza , poza witaminą C są:
-kwasy organiczne (jabłkowy, winowy)
-aminokwasy
-białko zwierzęce
-cukry (fruktoza, sorbitol)
GOTOWANIE WARZYW MOŻE POWODOWAĆ ZMNIEJSZENIE ZAWARTOŚCI ŻELAZA O 20 % , NATOMIAST PRZEMIAŁ ZIAREN ZBÓŻ STRATY 70-80 %
Źródło : Dietoterapia , Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska. Dominika Głąbska
Twój komentarz