mgr Angelika Salamon-Gonera
29 Maj

Niedokrwistość z niedoboru żelaza (Anemia)

Powikłania niedoboru żelaza:

-przewlekła anemia może źle wpływać na układ odpornościowy powodując częste choroby i infekcje

-zmęczenie i  wyczerpanie może powodować m.in. spadek efektywności  w pracy

-kobiety będące w ciąży które mają ciężką anemie są obciążone ryzykiem komplikacji  podczas porodu jak również po nim (analiza sugeruje , że dzieci matek chorujących na anemię częściej rodzą się przed terminem lub z  niską wagę urodzeniową).

Główna przyczyna to m.in.:

- przewlekłe krwawienia

-urazy

-przebyte zabiegi operacyjne

-obfite miesiączki u kobiet

-zbyt mała ilość żelaza w diecie

-zwiększone zapotrzebowanie na żelazo

-zaburzenia wchłaniania żelaza

Objawy mogące oznaczać niedobór żelaza  to:

-zmęczenie czy również wyczerpanie

-duszności

-bóle głowy, szumy w uszach

-łamliwe włosy i paznokcie

-bolesne pęknięcia w kącikach ust

-suchość skóry

-blada cera

Dieta:

-Jest pomocnicza w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza

- Posiłki powinny być odpowiednio skomponowane

-zaleceniem diety w tej chorobie jest dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza. Szczególnie należy zadbać o zwiększenie ilości produktów z zawartością żelaza dobrze przyswajalnego np. żelazo  HEMOWE które pochodzi głownie z produktów pochodzenia zwierzęcego , natomiast u wegetarian żelazo NIEHEMOWE , które występuję w produktach pochodzenia roślinnego

-ważna jest również podaż pełnowartościowego białka

-należy ograniczyć czy również wykluczyć produkty które utrudniają wchłanianie żelaza(np. białko sojowe, albumina żółtka jaja kurzego, salicylany

-Należy wystrzegać się łączenia produktów bogatych w żelazo z produktami zawierające polifenole np. herbata, kawa, wino czerwone ( które utrudniają wchłanianie żelaza  )

Składniki które wpływają na poprawę wchłaniania żelaza , poza witaminą C są:

-kwasy organiczne (jabłkowy, winowy)

-aminokwasy

-białko zwierzęce

-cukry (fruktoza, sorbitol)

 

GOTOWANIE WARZYW MOŻE POWODOWAĆ ZMNIEJSZENIE ZAWARTOŚCI ŻELAZA O 20 % , NATOMIAST PRZEMIAŁ ZIAREN ZBÓŻ STRATY 70-80 %

 

Źródło : Dietoterapia , Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska. Dominika Głąbska

Twój komentarz




POKAŻ