mgr Angelika Salamon-Gonera
21 Luty

Witamina C

Ze względu na okres licznych przeziębień dobrze wspomagać się  naturalną witaminą  C.

Należy sięgać po produkty bogate w witaminę C, najlepiej jadać surowe warzywa i owoce. Witamina C łatwo ulega stratom podczas obróbki termicznej lub długotrwałym przechowywaniu np. ziemniaki w czasie przechowywania miesięcznie tracą 15 % wit C , a pod wpływem obierania i gotowania 30-50 % zawartości tej witaminki. Najlepiej warzywa , gotując wrzucać już do wrzącej wody, aby ograniczyć straty cennych witamin.

Owoce i warzywa bogate w kwas askorbinowy przedstawiam na zdjęciu.

Należy uwzględnić, że kapusta kiszona  jest dobrym źródłem witaminy C jak cennych probiotyków.

Pamiętajmy dbać o odporność naszego organizmu.

 

Źródło:

Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu Jan Gawęcki

Twój komentarz




POKAŻ