mgr Angelika Salamon-Gonera
07 Sier

Zalecenia w odżywianiu osób u których stwierdzona została choroba tarczycy.

Prawidłowe żywienie w nieprawidłowym funkcjonowaniu tarczycy jest bardzo ważne.

*Osoby te powinny jeść 4-5 posiłków dziennie, gdyż regularność dostarczania pokarmu organizmowi zapobiega zwolnieniu tempa przemiany materii

*Ostatni posiłek, często kolacja powinna być spożywana 2,5-3 godz przed snem

*Dostarczenie kalorii z dietą powinno być indywidualne dla każdego pacjenta biorąc pod uwagę płeć, wiek, występujące jeszcze inne choroby, aktywność fizyczna , czy też stan fizjologiczny

*Zbyt duże restrykcje kaloryczne mogą wywołać wzrost TSH i zmniejszenie tempa metabolizmu

*Osoby chore na Hashimoto powinny więcej spożywać białka, najlepiej pochodzenia zwierzęcego, gdyż służy do wytwarzania hormonów tarczycy i zwiększa metabolizm

*Należy również spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym

*Spożywać należy produkty z pełnego przemiału, gdyż zawierają  więcej witamin, składników mineralnych

*Błonnik pokarmowy korzystnie zwalcza zaparcia

*Ograniczenie cukrów prostych, czyli słodycze, ciasta, desery itp.

*Unikać należy produktów typu fast-food

*Nie należy ograniczać tłuszczu, gdyż tłuszcz jest potrzebny do rozpuszczania witamin które są rozpuszczalne w tłuszczach, ale nie należy spożywać tłuszczu zwierzęcego który jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe np. smalec, lepiej spożywać produkty pochodzenia roślinnego czyli: awokado, oleje roślinne lniany , słonecznikowy , oliwa z oliwek, orzechy

Twój komentarz




POKAŻ