Płatki owsiane składają się m.in. z błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy ma właściwości prozdrowotne np. zapobiega występowaniu zaparć ,zmniejsza stężenie glukozy na czczo we krwi jak również wyrównuje po posiłkowy wzrost jej stężenia. Ze względu na obecność beta-glukanów w płatkach owsianych , mają one dzięki temu większość działań prozdrowotnych.
Beta -glukany i ich działanie:
*obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
*wspomagające leczenie chorób jelit
*jak również zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
Płatki owsiane są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych. Zawartość płatków owsianych w diecie dostarcza tiaminę (witaminę B1), kwas pantotenowy (witaminę B5), oprócz ich także witaminę E. Dostarczają także cynk, wapń, magnez, fosfor, krzem i żelazo. Posiadają małą zawartość sodu dlatego mogą znajdować się w diecie u osób m.in. z nadciśnieniem tętniczym.
Źródło:,, Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka” Zygmunt Zdrojewicz1, Agata Lubańska2, Adrianna Wyderkowska 2, Med Rodz 2017; 20(2): 118-123
1Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
2Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Owsianka zrobiona np. na mleku roślinnym (ryżowym, migdałowym) lub mleku krowim z dodatkiem m.in. owoców świeżych, suszonych, orzechów , która będzie np. zrobiona na śniadanie będzie dobrym źródłem składników odżywczych a także będzie to posiłek prosty i łatwy w przygotowaniu.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.