Stosując prawidłowo zbilansowaną dietę , dostosowaną do indywidualnych potrzeb żywieniowych, która dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze, pokrywa zapotrzebowanie na energię, dzięki takiej diecie możemy uniemożliwić wystąpienie zaburzeń stanu zdrowia spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem . Pamiętajmy o regularności posiłków. Jako osoby dorosłe powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie , odstęp pomiędzy posiłkami nie powinien być zbyt długi tzn. trwać dłużej niż 4 godz. Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował musimy dostarczyć m.in : białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy, wodę.
*Białko jest ważnym składnikiem , ponieważ buduje wszystkie nasze tkanki. Produkty które dostarczają białko to m.in: mięso, jaja,soja, groch, fasola,ryby, mleko i jego przetwory.
*Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu człowieka.Produkty bogate w węglowodany to m.in makarony, ryże, kasze, produkty zbożowe- pieczywo(najlepsze razowe , pełnoziarniste)
*Tłuszcze są potrzebne , ponieważ są nośnikiem witamin takich jak A,D,E,K .Źródła tłuszczu to m.in oleje roślinne , ryby, awokado, nasiona, orzechy.
Nie zapominajmy o dostarczaniu składników mineralnych takich jak:
a)Wapń - który jest m.in składnikiem kości . Źródła np. produkty mleczne, sardynki,, szproty, tofu, nasiona sezamu, słonecznika
b)Żelazo- które wchodzi w skład krwinek. Niedobór tego składnika będzie powodowało anemię. Dobre źródła żelaza to np: czerwone mięso, natka pietruszki,, szpinak
c)Magnez- jest on szczególnie potrzebny dla mięśni i układu nerwowego. Źródła: gorzka czekolada, orzechy, gruboziarniste produkty zbożowe
d)Jod- ważny dla właściwie funkcjonującej tarczycy. Źródło np: ryby morskie, owoce morza
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej, ,,Sport to zdrowie"
Źródło: ,, Żywienie człowieka zdrowego i chorego" Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.